Steagul Verde și calitatea de Eco-Scoala pentru Școala Gimnazială Hărman

Steagul Verde și calitatea de Eco-Scoala pentru Școala Gimnazială Hărman

pentru perioada 2020-2022
Stimata doamna profesor,
Stimate domnule director,

Cu bucurie, vă informăm că, în urma evaluării documentelor trimise către noi, am decis să vă acordam Steagul Verde și calitatea de Eco-Școală pentru perioada 2020-2022!
Vă felicităm pentru munca serioasă depusă pe parcursul celor doi ani și pentru echipa de elevi, profesori și părinți care au dovedit seriozitate in derularea programului.

Așadar, vrem să vă trimitem Steagul Verde și Certificatul Eco-Școală și dorim să ne confirmați pe ce adresă le putem trimite cu un curier, dar și numele si numărul de telefon pentru contact.

Vă mulțumim.
C. Dincă - președinte CCDG

Programul mondial Eco-School, concurs organizat de Centrul Carpato-danubian de Geoecologie

Școala Gimnazială Hărman s-a alăturat acestui program în anul 2017, și de atunci e devenit o tradiție participarea la acest program de ecologie. Prin inscrierea la acest program, școala își propune să educe elevii în spiritul unui comportament prietenos și responsabil față de mediu, formarea la elevi de competențe ecologice și participarea elevilor în rezolvarea problemelor de mediu din localitate.

Pe teritoriul comunei se găsesc două rezervații naturale: Mlaștinile Hărmanului și Dealul Lempeș, ceea ce ne-a oferit ocazia de a desfășura acțiuni de ecologizare a acestor locuri.

Am organizat Simpozionul Județean Apa-Esența Vieții, în cadrul căruia am încheiat parteneriate cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Compania Apa Brașov, Hidro-Sal Prejmer și Primăria Hărman, care ne-au oferit tot sprijinul necesar. Au participat elevi din cadrul altor școli din județ, care au prezentat materiale despre efecte ale poluării apei, au realizat machete și colaje din materiale reciclabile, s-a organizat expoziție cu lucrările elevilor și au fost premiați cei mai activi și originali elevi.

Periodic, se organizează acțiuni de strângere de deșeuri reciclabile, elevii fiind informați constant asupra importanței protejării mediului, a economisirii hârtiei, a energiei electrice și a apei. În băi avem becuri și robineți  cu senzor, tocmai pentru  a economisi energia electrică și apa.

Curtea școlii este o grădină plină de flori, îngrijită permanent. Copiii au plantat pomi fructiferi și flori, toate sălile de clasă au colțul lor verde. În orele de abilități practice, elevii folosesc, îndrumați de cadrele didactice, materiale adunate din natură ( frunze, castane, flori uscate), coridoarele școlii și grădinițelor sunt permanent actualizate tocmai pentru a dezvolta simțul estetic al elevilor.

În anul 2019-2020 ne-am înscris la evaluare în cadrul Eco-school, in vederea obținerii Steagului Verde. Din cauza pandemiei, această evaluare nu a avut loc, dar se va realiza anul acesta online. Și sperăm să intrăm în rândul eco-școlilor alături de cele 850 de unități școlare ( școli, grădinițe) înscrise de-a lungul anilor, anul trecut fiind active 277 de școli, între care și Hărman. Și sperăm să putem continua, deoarece Eco-codul școlii noastre este "Toți pentru natură, natură pentru toți!"

Revenim cu povestea in detaliu...