ȘCOALA

edu 2 x300

Despre Școala Gimnazială Hărman

viziunea noastră

vocatia

Oferim EDUCAŢIE azi, pentru a REUŞI într-o lume plină de provocări, mâine.

misiunea noastră

2 tinta

Şcoala noastră îşi propune să fie puntea de trecere de la universul copilăriei şi adolescenţei la o comunitate prosperă...

menirea noastră

3 menirea

Munca grea și excelența morală ne întăresc și ne ghidează.

Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Hărman este amplasată pe Str. Dorobanţi, Nr. 78 în centrul satului Hărman, chiar lângă cetate, la distanţă foarte mică de drumul judeţean ce face legătura cu comuna Sânpetru, deservind şi împrejurimile, respectiv populaţia şcolară din satul Podu Olt. În aceeaşi zonă, dar pe strada Ştefan cel Mare, la nr. 294 se găseşte Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 din Hărman. Un alt corp de clădire găzduieste Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 2 din Hărman la adresa Aleea 13 nr 6.
La intrarea în satul Podu Olt, cu ieşire la drumul judeţean se găseşte Şcoala Primară Podu Olt care cuprinde şi Grădiniţa cu Program Prelungit Podu Olt.
Şcoala cuprinde următoarele niveluri:

  • preşcolar cu program normal – 1 grupe
  • preşcolar cu program prelungit – 6 grupe
  • preşcolar cu predare în limba germană – o grupă program normal
  • primar cu predare simultană clasele pregătitoare până la clasa a IV-a la Şcoala Primară Podu Olt două clase
  • primar şi gimnazial la Şcoala Gimnazială Hărman ”Mihai Eminescu”

Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Hărman se ridică la 5.402 locuitori, în creştere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.425 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (87,36%). Principalele minorităţi sunt cele de rromi (4,57%), maghiari (2,28%) şi germani (1,22%). Pentru 4,37% din populaţie, apartenenţa etnică nu este cunoscută.

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (83,6%), dar există şi minorităţi de penticostali (3,09%), romano-catolici (2,33%), luterani de confesiune augustină (1,37%), reformați (1,15%) şi adventişti de ziua a șaptea (1,07%). Pentru 4,44% din populație, nu este cunoscută apartenenţă confesională.

Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Hărman este o şcoală cu tradiţie, situată în comuna Hărman, judeţul Braşov, continuatoare a învăţământului în limba română, care datează din anul 1786. În anul 1995 se dă în folosinţă noul corp de clădire, modern, în care şcoala funcţionează şi acum.

Clădirea impresionează prin dimensiune şi aspectul exterior, fiind proaspăt renovată şi beneficiind de centrală pe gaz, izolaţie termică, ferestre termopan, apă curentă, canalizare, telefon şi internet prin fibră optică, wireless, supraveghere video.

Sigla dezvăluie profunda legătură dintre destinul şcolii şi istoria comunităţii, comuna Hărman fiind o localitate cu o anumită evoluţie în plan social, fapt care o diferenţiază de celelalte aşezări rurale, din zonă.

Unitatea de învăţământ are în subordine Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 Hărman, în centrul comunei, în apropierea Şcolii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Hărman, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 2 Hărman beneficiază de un spatiu nou de cladire din anul 2018 cladire amplasata în zona Aleiilor construită cu nivel parter și etaj I şi Grădiniţa cu Program Prelungit Podul-Olt care funcţionează în aceeaşi clădire cu Şcoala Primară. Grădiniţele sunt frecventate de copii din toate zonele comunei.

Clădirea în care funcţionează Grădiniţa Nr.1 a fost construită în anii 1910, iar în anii 1920 a fost transformată în grădiniţă de copii şi locuinţă pentru directorul şcolii. Era compusă din 2 camere pentru grădiniţă, restul erau anexe. În anii 1965 numărul copiilor din comună a crescut, astfel încât era nevoie de mai multe clase pentru copii. Comunitatea germană din comună s-a mobilizat şi a construit din anexele gospodăreşti 2 clase care au funcţionat alături de grupele de limba română. În anul 2004 a fost renovată dându-se un aspect modern şi funcţional.